Energielabel aanvragen bedrijfspand - Waarom?

Waarom een energielabel aanvragen voor uw bedrijfspand?

Het energielabel voor bedrijven is sinds 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van het bedrijfspand. Het energielabel was al langere tijd een verplichting voor woningen, nog niet voor bedrijven. Sinds 1 januari 2016 is de Inspectie leefomgeving en transport actief gaan controleren op het aanwezig zijn van een energielabel voor bedrijven. 

Bij het niet aanwezig zijn van een energielabel kan een boete worden uitgedeeld. Deze boete kan oplopen tot €20.000 euro. 

 

In welke situaties heeft u een energielabel nodig? 

Het energielabel voor bedrijven is nodig bij een transactiemoment van het bedrijfspand. Dit transactiemoment kan bestaan uit nieuwe verhuur van het bedrijfspand. Of bij verkoop van het bedrijfspand. In beide gevallen is de huidige eigenaar (verhuurder of verkoper) van het pand verantwoordelijk voor het energielabel. 

De boete die wordt uitgedeeld bij het niet aanwezig zijn van een energielabel op het transactiemoment is dan ook voor de verkopende of verhurende partij. 

Op het moment dat het transactiemoment is, tekenen huurcontract of overdracht moet het energielabel aanwezig zijn. Hiernaar wordt door de notaris gevraagd.

Kies één van de NEN rapporten

Inclusief 2D en 3D plattegrond!

NEN rapport

0 t/m 250m2

€ 300,- (excl. BTW)

NEN rapport

251 t/m 375m2

€ 350,- (excl. BTW)

NEN rapport

376 t/m 500m2

€ 400,- (excl. BTW)

NEN rapport

501 t/m 1000m2

€ 450,- (excl. BTW)

NEN rapport

1001 t/m 2000m2

€ 550,- (excl. BTW)

NEN rapport

Offerte aanvragen
  • Vrijblijvende offerte
  • Offerte meerdere panden
  • Offerte pand boven 2000 m2

Voor welke bedrijfspanden is een aanvraag verplicht? 

Het energielabel voor bedrijven is verplicht bij de volgende bedrijfspanden:

  • Winkelpand

  • Kantoorpand, indien het kantoorpand groter is dan 50 vierkante meter.

  • Bedrijfsverzamelgebouw

  • Bedrijfsunits

  • Horecapand

  • Pand met medische functie

  • Verkoopruimten

Voor werkplaatsen en magazijnen is het energielabel niet verplicht. Dit omdat deze ruimten vaak niet worden verwarmd, en hierbij dus weinig energie wordt gebruikt. Daarom heeft de overheid een vrijstelling voor deze bedrijfspanden ingesteld. 

 

Waarom is een energielabel verplicht?

Het energielabel is een Europese regel. Deze regel moet ervoor zorgen dat bedrijven energie besparen. Dit moet bijdragen aan de doelstellingen voor het energie akkoord. 

Ook Nederland moet aan deze regelgeving voldoen. Na het invoeren van een energielabel voor woningen is nu ook het energielabel voor bedrijven verplicht gesteld. Hiervoor is de RVO verantwoordelijk. 

 

Is het aanvragen van een energielabel ook voor mijn bedrijfspand verplicht? 

Wanneer u een bedrijfspand gaat verkopen of verhuren heeft u waarschijnlijk een energielabel nodig. Het energielabel is verplicht voor alle bedrijfspanden van 50m2 of groter. Met uitzondering van werkplaatsen en magazijnen. 

Heeft u een kantoor, winkel, bedrijfsunit of horecapand? Dan heeft u een energielabel nodig. Deze is sinds 2015 verplicht. De kans dat uw bedrijfspand al een energielabel heeft is erg klein. Dit omdat de regelgeving erg nieuw is. Bedrijven zijn voor 2015 nog niet voorzien van een energielabel. 

Heeft u eenmaal een energielabel aangevraagd dan is deze tien jaar geldig. Ongeacht wat u met het bedrijfspand doet. Wanneer u deze verbouwd hoeft er geen energielabel voor de nieuwe situatie te worden aangevraagd. 

 

Vraag nu voor uw bedrijfspand een energielabel aan 

Wilt u een energielabel voor uw bedrijfspand aanvragen? Dit kan simpel en snel, per e-mail, per telefoon of door deze direct aan te vragen op de website. Ook voor vragen over het energielabel voor bedrijven kunt u contact met ons opnemen. Uw vragen zijn altijd snel, binnen 1 uur beantwoord. 

Vraag direct een NEN 2580 meetrapport aan